sałatka jajeczna z chrzanem

5 (186 ocen)

  • 15 min

Szybka, prosta, nie tylko na Wielkanoc :)

  • 15 min

Składniki:

  • 4 - 5 jajek na twardo
    1 mała puszka kukurydzy z groszkiem
    100 gramów szynki
    3 średnie konserwowe ogórki
    pęczek szczypiorku
    około 5 cm kawałek chrzanu lub 1,5 łyżki chrzanu ze słoiczka
    sól, pieprz
    3 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Majonez Szynki

Sałatka jajeczna z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chrzan zetrzeć, jaja, szczypiorek posiekać drobno.
    Ogórki i szynkę pokroić w małą kosteczkę.
    Konserwę odsączyć z zalewy.
    Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz, wymieszać z majonezem, schłodzić w lodówce.

Porady

Korzenie chrzanu zalewamy bardzo zimną wodą i ostawiamy na noc. Dzięki temu chrzan będzie jędrny, łatwiej będzie nam go trzeć i nie będziemy płakać. Chrzan dobrze jest trzeć przy otwartym oknie, wtedy część olejków eterycznych po prostu wywietrzeje, a nasze oczy będą mnie łzawić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować