Sałatka jajeczna z chrzanem

4.51 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sałatka idealnie sprawdzi się w ten niedzielny wielkanocny poranek, gdy zasiądziemy do wspólnego śniadania z bliskimi. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Ma charakterystyczny i wyrazisty smak, który zawdzięczamy odrobinie chrzanu.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 mała puszka kukurydzy
    1 mała puszka z groszku
    100 g dobrej, wiejskiej szynki
    5 średnich ogórków konserwowych
    1 pęczek szczypiorku
    1,5 łyżki chrzanu *
    3 łyżki majonezu
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka jajeczna z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy gaz i pozostawiamy jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jest to świetny sposób na gotowanie jajek na twardo. Jajka gotowane w ten sposób, nie mają wokół żółtka tej brzydkiej, szarej otoczki. Wystudzone jajka kroimy w większą kostkę. W taką samą kostkę kroimy szynkę i ogórki konserwowe. Dodajemy kukurydzę i groszek odsączony z nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki. W kubeczku mieszamy majonez, chrzan, pieprz i sól. Dodajemy do sałatki i delikatnie łączymy z sałatką.

Porady

* można dodać więcej chrzanu, w zależności od upodobań. Należy jednak pamiętać, że gdy sałatka się przegryzie ma bardziej intensywny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować