Słodko -kwaśny sos i zielone warzywa pasowały idealnie do pieczonego pstrąga. Myślę, że ten miks posmakuje również z tuńczykiem e oliwie lub wędzone makrelą.
Składniki:
garść roszponki
kawałek sałaty lodowej pokrojonej w paski
świeży ogórek bez pestek
kilka oliwek zielonych (dałam faszerowane anchois)
kilka gałązek natki pietruszki
Sos:łyżka siekanego koperku,sól, 2 łyżki octu winnego białego, łyżeczka miodu, 2 łyżki oleju rzepakowego
Sałatka do ryby z sałaty i oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałaty myjemy i osuszamy. Sałatę lodową kroimy w cienkie paski, układamy w 2 miseczkach, mieszamy z roszponką , pokrojonym w plasterki ogórkiem, oliwkami i porwany natką pietruszki. Składniki sosu mieszamy i polewamy sałatę ok. 10 minut przed podaniem.
Komentarze