Sałatka z kurczaka, fety i oliwek

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Soczysty, złocisty kurczak z tradycyjną grecką sałatką ze świeżych, grubo krojonych warzyw, wyrazistych w smaku czarnych oliwek i sera fety, który jest uważany za najlepszy kulinarny wynalazek greckiej kuchni to świetny pomysł na letnie, lekkie danie obiadowe oraz na pożywne drugie śniadanie.

  • 30 min

Składniki:

  • 350g fileta z kurczaka
    1 sałata lodowa
    3 pomidory
    2 ogórki
    2 czerwone małe cebule
    160g czarnych oliwek
    300g sera feta
    przyprawa do kurczaka
    masło klarowane

    dressing:
    3 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    3 łyżki wody
    5 łyżek oliwy z oliwek
    1 łyżka oregano
    1 łyżka miodu
    sól
    pieprz



Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kurczaka, fety i oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kostkę/ paski, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle do złocistego koloru.
  • 2. Sałatę umyć i porwać na dowolne kawałki. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki, a cebulę w piórka. Ser feta pokroić w kostkę.
  • 3. Sos:
    Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Kurczaka, sałatę przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser feta. Całość wymieszać i polać przygotowanym dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować