Sałata z pieczarkami

4.46 (151 ocen)

  • 20 min

Sałatka z serii „co wymyśli baba na zakupach”. Szwendając się po dziale warzywnym, próbowała wymyślić sałatę do obiadu. W oko wpadły mi pieczarki i seler naciowy. Tak powstała sałatka lekka, szybka i pełna smaków.

  • 20 min

Składniki:

  • główka sałaty masłowej
    pól słoiczka suszonych pomidorów + oliwa
    ½ czerwonej papryki
    2 gałązki selera naciowego
    czerwona cebula
    10-12 małych pieczarek
    oliwa do smażenia
    sól, czarny pieprz, czarnuszka
Wystaw ocenę:

4.46 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałata z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy i przesmażamy na nim pieczarki, doprawiając sola ziołową i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Studzimy.
    Suszone pomidory odsączamy z oliwy na sitku. Oliwę zachowujemy.
    Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze kawałki. Warzywa myjemy , seler kroimy w plasterki, paprykę w drobna kostkę, a cebule w cienkie plasterki.
    Na talerze nakładamy sałatę. Na nią wykładamy paprykę, seler naciowy, krążki cebuli i cale kawałki suszonych pomidorów. Na wierzch dodajemy kawałki przesmażonych pieczarek. Całość skrapiamy pomidorowa oliwą i posypujemy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czarnuszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować