Sałatka z serii „co wymyśli baba na zakupach”. Szwendając się po dziale warzywnym, próbowała wymyślić sałatę do obiadu. W oko wpadły mi pieczarki i seler naciowy. Tak powstała sałatka lekka, szybka i pełna smaków.
20 min
Składniki:
główka sałaty masłowej
pól słoiczka suszonych pomidorów + oliwa
½ czerwonej papryki
2 gałązki selera naciowego
czerwona cebula
10-12 małych pieczarek
oliwa do smażenia
sól, czarny pieprz, czarnuszka
Sałata z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy i przesmażamy na nim pieczarki, doprawiając sola ziołową i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Studzimy.
Suszone pomidory odsączamy z oliwy na sitku. Oliwę zachowujemy.
Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze kawałki. Warzywa myjemy , seler kroimy w plasterki, paprykę w drobna kostkę, a cebule w cienkie plasterki.
Na talerze nakładamy sałatę. Na nią wykładamy paprykę, seler naciowy, krążki cebuli i cale kawałki suszonych pomidorów. Na wierzch dodajemy kawałki przesmażonych pieczarek. Całość skrapiamy pomidorowa oliwą i posypujemy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czarnuszką.
Komentarze