Ponad 100 letni przepis, ale wciąż na czasie :) Autorką jest Marya Ochorowicz - Monatowa, a receptura i tekst pochodzi z "Uniwersalnej Książki Kucharskiej".
15 min
Składniki:
2 - 3 główki sałaty
4 jaja na twardo
1 filiżanka śmietany kwaśnej
sok z cytryny lub ocet do smaku
0,5 łyżeczki cukru
sól
Sałata do obiadu - przepis z 1910 roku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ładnie zbite i kruche główki sałaty wypłukać w kilku wodach, obrać z wierzchnich liści, przekroić na cztery części i osączyć z wody na sicie.
Na trzy główki sałaty ugotować 4 jaja na twardo, włożywszy je do zimnej wody, a by żółtka skruszały. Potem trzy pokroić w cząstki do ubrania, a z ostatniego wyjąć żółtko, rozetrzeć z pół łyżeczką cukru, rozprowadzić filiżanką kwaśnej śmietany, wlać soku cytrynowego lub octu do smaku, sałatę posolić i oblawszy tą zaprawą, wymieszać dobrze w salaterce. Z wierzchu ubrać cząstkami jaj i białkiem drobno pokrojonem.
Kto nie lubi sałaty słodkiej, można ją zaprawić samą śmietaną, a jajka pokroić w cząstki i ułożyć na wierzchu.
Komentarze