sałata do obiadu - przepis z 1910 roku

5 (148 ocen)

  • 15 min

Ponad 100 letni przepis, ale wciąż na czasie :) Autorką jest Marya Ochorowicz - Monatowa, a receptura i tekst pochodzi z "Uniwersalnej Książki Kucharskiej".

  • 15 min

Składniki:

  • 2 - 3 główki sałaty
    4 jaja na twardo
    1 filiżanka śmietany kwaśnej
    sok z cytryny lub ocet do smaku
    0,5 łyżeczki cukru
    sól
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałata do obiadu - przepis z 1910 roku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ładnie zbite i kruche główki sałaty wypłukać w kilku wodach, obrać z wierzchnich liści, przekroić na cztery części i osączyć z wody na sicie.
    Na trzy główki sałaty ugotować 4 jaja na twardo, włożywszy je do zimnej wody, a by żółtka skruszały. Potem trzy pokroić w cząstki do ubrania, a z ostatniego wyjąć żółtko, rozetrzeć z pół łyżeczką cukru, rozprowadzić filiżanką kwaśnej śmietany, wlać soku cytrynowego lub octu do smaku, sałatę posolić i oblawszy tą zaprawą, wymieszać dobrze w salaterce. Z wierzchu ubrać cząstkami jaj i białkiem drobno pokrojonem.
    Kto nie lubi sałaty słodkiej, można ją zaprawić samą śmietaną, a jajka pokroić w cząstki i ułożyć na wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śmietana Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować