Daktyle są świetnym dodatkiem do sałatek - choć nie tylko. W tym zestawieniu bilansują pikantny smak rzodkiewki i smacznie komponują się z pozostałymi składnikami - korniszonem, czosnkiem, natką pietruszki i bazylią.
Składniki:
4 pęczki rzodkiewki (łącznie 500 - 600g)
6 małych korniszonów (łącznie 200g)
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
16 suszonych daktyli bez pestek (łącznie 100g)
2 łyżki majonezu
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sałatka z rzodkiewki z korniszonem i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiewki pokroić na ćwiartki, przełożyć do miski. Dodać pokrojone w małą kostkę korniszony, obrany i posiekany czosnek, zieleninę i drobno pokrojone daktyle.
2.Dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku. Przed podaniem włożyć do lodówki, by składniki się przegryzły.
Komentarze