Ryżowy miś z serową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KOTLETY:
Mięso zmielić razem z cebulką, czosnkiem i odciśniętą bułka.
Do masy mięsnej dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, sól, pieprz i jajko. Wymieszać wszystko dokładnie na jednolitą masę ewentualnie dodać bułkę tartą gdy mada będzie na rzadka. Mokrymi dłońmi formować 3-4 okrągłe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na maśle z obu stron na rumiano.
2.RYŻ:
Przebrany ryż wypłukać. Zagotować w garnku rosół, ewentualnie dosolić go i na gotujący wysypać ryż. Gotować do miękkości z lekko uchyloną pokrywką. Na końcu dodać masło, wymieszać, przykryć pokrywką i trzymać na wyłączonym gazie 5 minut.
3.MIŚ:
posługując się foremką silikonową, baź bez nie,j uformować z ryżu głowę i łąpki misia.
4.W środek ułożyć ciepłego kotleta
5.Kotlecika mielonego przykryć jasnym plasterkiem sera tostowego
6.Z pozostałego ryżu uformować nóżki misia i wsunąć je pod serową kołderkę.
7.Z ciemniejszego plasterka sera topionego wyciąć pyszczek, z oliwki nosek i oczy, a z pomidorka buźkę.
Komentarze