Ryżowa sałatka z kabanosem

5 (168 ocen)

Smaczna i sycąca sałatka. W sam raz na chłodny dzień :)

Składniki:

  • 100 g ryżu parboiled
    1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 255 g)
    1 puszka pieczarek pasteryzowanych (po odsączeniu 170 g)
    200 g kabanosów
    1 cebula czerwona
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    5 łyżek majonezu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przekąski

Ryżowa sałatka z kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy wodą, odsączamy. Pieczarki odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kabanosy kroimy w plasterki.
  • 2. Ryż, fasolę, pieczarki, kabanosy, cebulę i zieloną pietruszkę mieszamy, przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
  • 3. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Porady

Zamiast pieczarek z puszki można użyć świeżych pieczarek, pokrojonych w plasterki i obgotowanych w osolonej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabanosy Pieczarki Ryż Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować