700 g - Tuszka dorsza bez głowy
50 ml - Śmietanka 30%
600 g - Włoszczyzna
100 g - Wędzony boczek
5 g - Koperek
50 g - Cebula
20 g - Czosnek
100 ml - Woda
250 g - Mąka
30 g - Masło
2 szt. - Żółtka
Sól, pieprz
250 ml - Zakwas na żur
150 ml - Mleko
20 g - Chrzan
Rybny żur z pierogrami z wędzonym dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przeprowadzić obróbkę wstępną dorsza. Następnie rybę wyfiletować. Jeden filet uwędzić w wędzarce. Drugi pokroić, obsmażyć, dodać sól, pieprz, śmietankę i koperek. Z mąki, wody, masła i żółtek przygotować ciasto pierogowe. Ciasto rozwałkować, nadziać wcześniej przygotowanym farszem i zlepić pierogi. Gotować we wrzątku około 2 minut. Z pozostałości ryby oraz warzyw ugotować wywar jarsko-rybny. Wędzony boczek obsmażyć z cebulą oraz czosnkiem w rondlu. Następnie zalać przecedzonym wywarem, dodać zakwas, zagotować. Dodać majeranek, sól, pieprz.
Mleko z chrzanem tartym zagotować i spienić.
Przy serwowaniu na początku ułozyć pierogi, położyć kawałki wędzonej ryby, zalać żurem i na górę ułożyć pianę. Danie udekorować ziołami.
Komentarze