Rybny żur z pierogrami z wędzonym dorszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Cudowny zamiennik klasycznego żuru!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 700 g - Tuszka dorsza bez głowy
    50 ml - Śmietanka 30%
    600 g - Włoszczyzna
    100 g - Wędzony boczek
    5 g - Koperek
    50 g - Cebula
    20 g - Czosnek
    100 ml - Woda
    250 g - Mąka
    30 g - Masło
    2 szt. - Żółtka
    Sól, pieprz
    250 ml - Zakwas na żur
    150 ml - Mleko
    20 g - Chrzan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ryba

Rybny żur z pierogrami z wędzonym dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przeprowadzić obróbkę wstępną dorsza. Następnie rybę wyfiletować. Jeden filet uwędzić w wędzarce. Drugi pokroić, obsmażyć, dodać sól, pieprz, śmietankę i koperek. Z mąki, wody, masła i żółtek przygotować ciasto pierogowe. Ciasto rozwałkować, nadziać wcześniej przygotowanym farszem i zlepić pierogi. Gotować we wrzątku około 2 minut. Z pozostałości ryby oraz warzyw ugotować wywar jarsko-rybny. Wędzony boczek obsmażyć z cebulą oraz czosnkiem w rondlu. Następnie zalać przecedzonym wywarem, dodać zakwas, zagotować. Dodać majeranek, sól, pieprz.
    Mleko z chrzanem tartym zagotować i spienić.
    Przy serwowaniu na początku ułozyć pierogi, położyć kawałki wędzonej ryby, zalać żurem i na górę ułożyć pianę. Danie udekorować ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować