Krem ziamiaczano-czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki, pyszny i rozgrzewający! Czego chcieć więcej?

  • 30 min

Składniki:

  • Ziemniaki - 6 średnich sztuk
    Czosnek - 2-3 ząbki
    Woda - 1,5 l
    Włoszczyzna - 500 g
    Cebula - 1 sztuka
    Plastry boczku - 4 sztuki
    Śmietana 18% - 2 łyżki
    Sól, pieprz - do smaku

Krem ziamiaczano-czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, dołożyć jarzyny, gotować do miękkości. Wywar przecedzić. Ponowie postawić na ogniu, dodać pokrojne surowe ziemniaki i cebulę. Gotować ok.20 min.
  • 2. Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej plastry boczku. Smażyć na ciemnozłoty kolor, aż boczek stanie się chrupiący. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  • 3. Gdy ziemnaki będą już miękkie dodać pokrojny czosnek, zdjąć z ognia i zblendować krem na gładko. Do odzielnej miseczki odlać odrobinę kremu a garnek postawić ponowie na ogniu. Do miski dodać śmietaną, wymieszać dodać do kremu i doprowadzić do wrzenia.
  • 4. Krem przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Serwować układając na górze chipsy z boczku. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy