Ryba w cebuli i słodko-kwaśnym sosie pomidorowym

4.47 (187 ocen)

  • 3 godz.

Przepis ten dostałam od mamy. Odkąd sięgam pamięcią zawsze ta ryba gościła na moim rodzinnym stole.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - 4 filety białej ryby (mintaj, panga),
    - 2 jajka,
    - 9-10 cebul,
    - 3 liście laurowe,
    - 5 ziaren ziela angielskiego,
    - 3 łyżki octu,
    - 2,5 łyżki cukru,
    - mały słoiczek przecieru pomidorowego,
    - olej,
    - sól,
    - pieprz.
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ryba w cebuli i słodko-kwaśnym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety podzielić na mniejsze części ok. 6-7 cm, obtoczyć w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju.
  • 2. Cebulę pokroić w półtalarki, posolić, dodać olej i zeszklić. W razie potrzeby podlać delikatnie wodą.
  • 3. Do zeszklonej cebuli dolać wody, aby ją ledwo zakryła. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Pogotować 5-10 min.
  • 4. Dodać ocet, cukier i przecier. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 5. W naczyniu z pokrywką (np. żaroodpornym) na dno wyłożyć trochkę sosu, położyć warstwę usmażonych filetów rybnych, przykryć sosem i tak na zmianę do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą musi być sos.
  • 6. Zostawić na noc do schłodzenia w lodówce.

    Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować