Ryba w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (175 ocen)

Smaczna i zdrowa. Polecam!

Składniki:

  • 1kg filetów z mintaja
    4 duże cebule
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    Liść laurowy
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    Papryka marynowana w słoiku
    Brzoskwinie w puszce
    2 łyżki pikantnego keczupu
    Pieprz, sól
    2-3 jajka
    Bułka tarta
    Mąka
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ryba w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozmrozić i pokroić w paski o długości około 5cm i grubości 1,5 cm.
  • 2. Rybę panierować w mące, w jajku a na koniec w bułce tartej.
  • 3. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
  • 4. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 5. Cebule obrać i pokroić na drobno.
  • 6. Paprykę pokroić w paski a brzoskwinie w kostkę.
  • 7. Wrzucić na patelnię, posolić i popieprzyć. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i podsmażyć do miękkości.
  • 8. Do uduszonej, gorącej cebuli dodać koncentrat, cały sok z brzoskwiń , keczup i ½ szklanki zalewy z marynowanej papryki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 9. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną paprykę i brzoskwinię. Całość dokładnie wymieszać.
  • 10. Na koniec wyłożyć do salaterki układając warstwowo: rybę-sos-rybę-sos-itd. Jeść na zimno lub na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować