Ryba po meksykańsku

4.5 (160 ocen)

  • 35 min

Propozycja na rybę zapiekaną w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg dorsza ( może być łosoś , pstrąg )
    2 cytryny ( 150 g )
    2 cebule (200 g )
    4 pomidory (300 g )
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki kaparów
    10 zielonych oliwek bez pestek
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki posiekanej natki
    2 listki laurowe
    1 łyżka masła do wysmarowania formy
    2 łyżeczki suszonego oregano
    sól
    pieprz
    oliwki faszerowane papryką do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba po meksykańsku 1. Rybę natarłem czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Odstawiłem na 10 minut. Cebulę obrałem i drobno posiekałem. Czosnek obrałem, oliwki osączyłem i posiekałem. W dużym rondlu rozgrzałem połowę oliwy, zeszkliłem cebule i czosnek. Dodałem pomidory obrane ze skórki, gotowałem na ostrym ogniu przez kilka minut. Zmniejszyłem ogień, wrzuciłem oregano i listki laurowe. Dodałem oliwki i kapary, dusiłem na małym ogniu około 10 minut. Sos doprawiłem solą i pieprzem, odstawiłem. Na pozostałej oliwie usmażyłem rybę z każdej strony na rumiano. Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, włożyłem usmażoną rybę, zalałem sosem. Przykryłem i zapiekałem około 15 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Po wyjęciu posypałem oliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować