Rumaszyce

  • wyświetlono: 1565 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Przepis na ciasteczka dostałam od babci, która pochodziła z Jugosławii. Najlepiej smakują po 2-3 dniach.

lucyna19
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 135min

Składniki

2 margaryny
70 dag cukru
1 szkl. czerwonego półsłodkiego lub słodkiego wina
2 żółtka
75 dag mąki
rodzynki

Sposób przygotowania przepisu:

Rumaszyce

  • Rumaszyce1. Margaryny roztapiamy i studzimy. Dodajemy 2 łyżkicukru, żółtka, wino i mąkę.
    Zagniatamy ciasto. Formujemy małe kulki i rozpłaszczamy na tarce o dużych oczkach (powstaną oryginalne wzorki). Na środku układamy po 2 rodzynki i zwijamy w roladki.
  • 2. Syrop: pozostały cukier rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Odstawiamy.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka miejscem łączenia do dołu. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, aż mocno się zezłocą.
  • Rumaszyce4. Gorące rumaszyce wkładamy do syropu na ok. 4 minuty. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.
PP_01-2011

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik kremowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Sernik na kremówce

Bardzo smaczny sernik, lekki i...

image-0qfl2vh

Dodane przez: Magster

BABKA SZPINAKOWA

Wiosenna babka szpinakowa ma wiele...

image-1vol7uk

Dodane przez: viki2903

Deser kawowy

Tworzy go delikatny mus z wafelkami,...

Norweskie bułeczki cynamonowe

Dodane przez: akrobatka22

Norweskie bułeczki cynamonowe

Słodki, cynamonowy zapach przyciągnie...

róża z  masy

Dodane przez: Kasja1986

Masa plastyczna z pianek marshmallow

Masa plastyczna z pianek idealna...

kołacz z makiem

Dodane przez: Babcia Tereska

KOŁACZ ŚLĄSKI - Z RÓŻNYMI NADZIENIAMI

Mój przepis, zmodyfikowany na Zbiór...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE