Różowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać. Dodać 2 jajka, cukier puder, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść. Podzielić na 3 części – do jednej dodać kakao, do drugiej 1 opakowanie kisielu. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
2.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru pudru. Wymieszać. Wsypać opakowanie kisielu i delikatnie wymieszać łyżką.
3.Na blachę wyłożyć ciasto jasne. Posmarować je dżemem. Następnie zetrzeć ciasto ciemne. Na ciasto ciemne wyłożyć pianę z białek i zetrzeć ciasto różowe. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Komentarze