Na szczególne okazje ozdabiona sercem, które nadaje romantyczny charakter posiłkowi. Lubię celebrować chwile przy pysznym jedzeniu z dodatkami, które dopełniają całości.
30 min
Składniki:
400 g piersi z indyka
2 garście rukoli
2 garście roszponki
2 garście świeżego szpinaku
pomidor
czerwona papryka
200 g pieczarek (najlepiej małych)
łyżka ciemnego sosu sojowego
crema all'aceto balsamico Modena
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1/3 placka torilli
Romantyczna sałatka z indykiem w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pierś płuczemy, osuszamy i oczyszczamy. Tniemy ją na niewielkie prostokąty. Jajko roztrzepujemy. Perś obtaczamy w jajku, następnie w sezamie i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Mięso powinno się ładnie zrumienić.
2. Pieczarki dokładnie myjemy. Jeżeli sa małe zostawiamy w całości, większe kroimy na pół lub na ćwiartki. Podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy sos sojowy i 2 łyżki wody i na bardzo małym ogniu dusimy ok. 5 minut często mieszając. Sałaty i pozostałe warzywa myjemy. Pomidora kroimy na duże kwadraty, paprykę na mniejsze.
3. Na sałatach układamy warzywa, pieczarki i pierś.
Przygotowanie serca:
tortillę kroimy na centymetrowe paski. Formujemy z nich serce, ciasto na złączach delikatnie moczymy w wodzie żeby lepiej się skleiło. Wkładamy do nagrzanego do 160 st piekarnika na 5 minut.
Komentarze