REKLAMA

Roladki ze schabu w sosie z białego wina

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 63 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Roladki te to prosty i szybki sposób na wyjątkowy obiad. Wydawać by się mogło, że jest to danie pracochłonne, ale ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Są pyszne, podane z winnym sosem zasmakują każdemu. Bowiem marynata z wina spowoduje, że mięso skruszeje, będzie delikatne i soczyste.

opublikowany: 14.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    500 ml białego wina wytrawnego
    500ml bulionu
    Ulubiona musztarda np. dijon
    Ogórki konserwowe - po połowie ogórka pokrojonego w plastry na każdy płat mięsa
    4 plasterki żółtego sera
    4 plasterki szynki
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 liście laurowe
    1 łyżeczka tymianku
    Sól
    Pieprz
    Olej
    Mąka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety umyć, osuszyć, cienko rozbić. Każdy płat mięsa doprawić solą i pieprzem, ułożyć w misce i zalać białym winem – tak by przykryło mięso, resztę wina wykorzystamy do przygotowania sosu. Odstawić na 2-3 godziny, aby mięso się zamarynował.
    Po tym czasie mięso osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Każdy płat mięsa posmarować dokładnie musztardą i ułożyć na nim plater ogórka konserwowego, żółtego sera, szynki oraz kawałek cebuli pokrojonej w pióra.
    Rolady zawijać ściśle (jak krokiety – krótsze boki do środka i rulon wzdłuż dłuższego boku), następnie obwiązać je białą nicią bawełnianą lub spiąć wykałaczkami.
    Rolady obtoczyć w mące. Smażyć na oleju na złoto. Obsmażone roladki, odłożyć na bok, a do naczynia, w którym się smażyły, dodać pokrojone w pióra cebule. Gdy trochę się podsmażą, dodać obrane ząbki czosnku, tymianek oraz liście laurowe. Wlać wino oraz bulion. Wymieszać, aby zebrać całą mąkę pozostałą po smażeniu roladek. Doprawić do smaku. Gdy całość się zagotuje, do sosu dodać roladki. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Roladki podawać z sosem. Przed podaniem usunąć nici lub wykałaczki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: karooolcia753

Roladki ze schabu z musztardą

Schabowe roladki z ogórkiem i musztardą.

kategoria: rolada Dania główne schabowy roladki opublikowany: 08.04.2020 | wyświetlono: 1943 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: soroka 20180918_173932

ROLADKI ZE SCHABU

REWELACYJNE ROLADKI DOSKONAŁE NA PYSZNY OBIAD

kategoria: Dania główne opublikowany: 24.09.2016 | wyświetlono: 713 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: ladygoga ladygoga

Bitki ze schabu w sosie pieczarkowym

Kruche mięso w aromatycznym sosie...

kategoria: Dania główne opublikowany: 24.08.2014 | wyświetlono: 15555 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Szaszłyki ze schabu

Z grilla

kategoria: szaszłyki Grill opublikowany: 07.08.2017 | wyświetlono: 6287 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE