Roladki z szynki w galarecie

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo ładnie prezentująca się przekąska

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 dużych plastrów szynki konserwowej
    400 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
    2 ½ łyżeczki żelatyny
    1 ogórek kiszony
    2 ugotowane na twardo jajka
    Dekoracyjne koreczki:
    Pikle
    Pieczarki marynowane lub papryka marynowana
    Koperek
    Zielona sałata
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Roladki z szynki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy plaster szynki zwinąć w rulon. Do każdego włożyć pół ugotowanego jajka (na liściu zielonej sałaty). Rulony ułożyć na półmisku.
  • 2. Zagotować bulion. Odstawić z ognia i dodać żelatynę(żelatynę namoczyć w ½ szkl wody i mieszać jak się rozpuści zagotować) i dokładnie wymieszać. Gdy zacznie krzepnąć, wlać połowę galarety na półmisek.
  • 3. Z pokrojonych w plastry i cząstki jaj na twardo, pieczarek marynowanych, ogórka, papryki i koperku zrobić dekoracje i położyć je razem z roladami ozdobnie na pierwszą warstwę galarety.
  • 4. Na wierzch wlać pozostałą galaretę i odstawić do stężenia w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować