Oto przepis podpatrzony w jednej z najlepszych restauracji Tuluzy. Elegancki i ciekawy sposob na to jak podac baklazana w pomidorach. Smakuje, pachnie i wyglada fantastycznie.
30 min
Składniki:
Skladniki dla 4 osob :
Jeden duzy baklazan,
4 pomidory,
10 zielonych oliwek
4 eskalopki z piersi indyczej,
oliwa z oliwek,
swieza bazylia, swiezy tymianek,
2 zabki czosnku
2 lyzki startego parmezanu,
sol, pieprz,
Roladki z baklazana po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Baklazana pokroic wzdluz na cienkie, polcentymetrowe plastry. Obficie posypac je sola i odstawic na pol godziny.
Po tym czasie usunac kropelki gorzkiego soku z baklazana przy pomocy papierowego recznika.
2.Przy pomocy pedzelka, posmarowac plastry baklazana wczesniej przygotowana oliwa z oliwek. Upiec je na rozgrzanej patelni (najlepiej do grillowania) lub na planchy. Baklazan powinien byc zarumieniony z obu stron.
3.Pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic w drobna kosteczke. Odsaczyc z soku przy pomocy sitka i nastepnie wymieszac z pokrojonymi w plasterki oliwkami, swiezym tymiankiem, lyzka startego paremezanu i uzytego do przygotowania oliwy czosnku i bazylii. Doprawic sola i pieprzem i dokladnie wymieszac.
4.Do przygotowania zawijancow beda potrzebne nam metalowe, okragle foremki bez dna. Mozemy przygotowac je z papieru aluminiowego (okragle obrecze o srednicy ok 10cm, wyskosci ok 5cm)
Scianki foremki wykladamy plastrami baklazana (po dwa na foremke), nastepnie wypelniamy srodek przyprawionymi pomidorami. Posypac pozostalym paremezanem.
5.Zapiec w piekarniku przez 25min w 180°C.W miedzyczasie posmarowac indycze eskalopki pozostala oliwa z oliwek i usmazyc mieso na patelni grillowej lub planchy, na ktorej wczesniej usmazylismy baklazany.
Komentarze