Roladki drobiowe ze szpinakiem pod moccarellą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Trochę pracochłonne ale efekt końcowy palce lizać.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Podwójny filet z kurczaka
    ok 150 g szpinaku mrożonego
    1 serek topiony śmietankowy
    2 kulki moccarelli
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz biały
    około 2 łyżek masła

    sos:
    1 puszka pokrojonych pomidorów w puszce
    1 łyżka oleju
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, cukier, oregano

    panierka:
    bułka tarta
    jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki drobiowe ze szpinakiem pod moccarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć szpinak, często mieszająć przy nie przywarł
    do patelni, dodać drobno posiekany czosnek i poddusić, następnie lekko wystudzić.
    Dodać serek topiony i mieszać do rozpuszczenia doprawiająć solą i białym pieprzem.
    Ostudzić.

    sos:
    Rozgrzać olej i na małym ogniu podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek.
    Wlać pomidory z puszki, troche wody i gotować do zgęstnienia (około 25min).
    Doprawić solą, piepszem, odrobiną cukru i bazylią.

    Fileta podzielić na części by powstały ala schabowe, rozbić, opruszyć solą
    i pieprzem.Rozsmarować farsz szpinakowy, zwinąć roladki.
    Obtoczyć w jajku i bułce i ułożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
    Wstawić do nagrzanego do 200stopni piekarnika i piec 40-45 min.
    Po tym czasie wyjąć naczynie, rozsmarować sos pomidorowy, podpiec 10 min.
    Następnie wyjąć i wyłożyć na każdą roladkę plaster moccarelii tak aby całość przykryło.
    Zapiec około 5min do rozpuszczenia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować