Takie roladki, po wyjęciu z piekarnika, mogą być dodatkiem do obiadu lub już zimne, mogą być smaczną przystawką.
1 godz. 20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
podwójny filet z kurczaka ok. 500 g
kaszanka 200 g ( dwa kawałki )
ogórek kiszony
żółta papryka
150 g sera żółtego ( u mnie radamer )
słodka czerwona papryka
majeranek
czosnek staropolski
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
1/2 cebuli czerwonej
łyżka oleju rzepakowego
Roladki drobiowe faszerowane kaszanką, kiszonym ogórkiem, papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z piersi kurczaka dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielić na dwie części. Rozciąć w poziomie, rozbić przy pomocy tłuczka. Mięso najlepiej rozbijać przykryte folią spożywczą.
Mięso delikatnie oprószyć czerwoną papryką, czosnkiem staropolskim, majerankiem i solą do smaku. Na każdej porcji ułożyć centralnie kaszankę, wcześniej pozbawioną osłonki i pokrojone w paski ogórki kiszone oraz pokrojoną w paski paprykę. Dołożyć jeszcze po pasku żółtego sera. Całość zwinąć. W naczyniu żaroodpornym, wcześniej posmarowanym olejem rzepakowy, ułożyć roladki łączeniem do dołu. Można pomóc sobie wykałaczkami i pospinać roladki. Wierzch oprószyć czerwoną papryką. Na wierzchu poukładać półplasterki czerwonej cebuli.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 min. Przed końcem pieczenia położyć jeszcze na wierzchu po plasterku żółtego sera i zapiec.
Smacznego.
Komentarze