Obiad z parowara też może być pyszny a w dodatku zdrowy! Żeby rolada była bardziej dietetyczna równie dobrze można ją przyrządzić bez sera a ananasa można zastąpić brzoskwinią z puszki.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- filet drobiowy: 1 sztuka
- papryka czerwona, żółta: 0.25 sztuki
- ananas z puszki (jeśli pokrojony w kostkę to ok 8 kawałeczków): 1 plaster
- ser żółty: 2 plastry
- curry, sól, pieprz, tymianek (do smaku): 1 szczypta
- ziemniaki obrane: 3 sztuki
- brokuł świeży: 0.5 sztuki
Roladka drobiowa z parowara o słodkim akcencie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet rozkrawamy na 2 części, mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. Na środku rozbitego fileta układamy na ok 3-4 paseczki o grubości ok. 5-6 mm papryki, na paprykę dajemy ok. 4-5 kostek pokrojonego ananasa lub połowę plastra ananasa z puszki, na wierzch kładziemy plaster sera żółtego (składniki układamy w ten sposób, żeby zostało mięso nie przykryte, którym zawiniemy naszą roladę).
2.Lewą częścią fileta przykrywamy składniki znajdujące się na środku i to samo robimy z prawą częścią fileta (gdyby się bardzo rozjeżdżało to można spiąć wykałaczką lub ująć farszu).
3.Zawinięte mięso posypujemy z wierzchu solą, curry i tymiankiem z obu stron i kładziemy do parowaru górą do dołu czyli naszym składanym miejscem do dołu, dzięki czemu zasklepi nam się mięsko pod wpływem temperatury, tworząc taki naturalny szew. (jak na zdjęciu rolada z lewej strony). Dookoła mięsa układamy pokrojone ziemniaczki, i brokuł na górną misę, ziemniaki posypuję koperkiem i solę lekko warzywa.
4.Nastawiamy parowar na 30 minut i po upływie tego czasu cały obiad gotowy
5.Ziemniaki, brokuł i roladę przekładamy łyżką na talerz i delektujemy się zdrowym i smacznym a zarazem expresowym obiadkiem.
Komentarze