Rolada biszkoptowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki można posypać je cynamonem
Do miski dajemy białka szczyptę soli ubijamy mikserem jak białka
będą już trochę ubite wsypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy na
puszystą masę.
Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka ubijamy chwilę mikserem.
Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia
mieszamy ale delikatnie już ręcznie.
Na blachę wyłożoną papierem układamy jabłka tak wzdłuż blachy na
płasko .
Jabłka posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamon
2.
Masę wykładamy na blachę z jabłkami trochę masy zostawiamy w misce
wystarczy parę łyżek.
Masę na blasze wyrównujemy.
Do masy w misce dodajemy kakao mieszamy przekładamy do rękawa
cukierniczego i na wierzchu białego cista robimy ukośne paski robiąc
przerwy pomiędzy.
3.
Następnie nożem na cieście robimy nacięcia z góry na dół tak jak
byśmy już kroili roladę. Tak powstają wzorki na cieście
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30-35
minut.
4.Po upieczeniu gorące ciasto odwracamy na deskę na ściereczkę zdejmujemy ostrożnie papier i zwijamy ciasno w roladę jabłkami do srodka.
Studzimy zawiniętą w ściereczkę.
Komentarze