PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rolada biszkoptowa z jabłkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/64/0041b33b8199484ec66ab2a6eba4ad2f69fbc14e.jpeg16001200http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rolada-biszkoptowa-z-jablkami-20
6 jajek
5 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo
1 kg jabłek
cynamon
1 łyżeczka kakao
cukier waniliowy do posypania jabłek
Sposób przygotowania przepisu:
Rolada biszkoptowa z jabłkami
1.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki można posypać je cynamonem
Do miski dajemy białka szczyptę soli ubijamy mikserem jak białka
będą już trochę ubite wsypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy na
puszystą masę.
Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka ubijamy chwilę mikserem.
Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia
mieszamy ale delikatnie już ręcznie.
Na blachę wyłożoną papierem układamy jabłka tak wzdłuż blachy na
płasko .
Jabłka posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamon
2.
Masę wykładamy na blachę z jabłkami trochę masy zostawiamy w misce
wystarczy parę łyżek.
Masę na blasze wyrównujemy.
Do masy w misce dodajemy kakao mieszamy przekładamy do rękawa
cukierniczego i na wierzchu białego cista robimy ukośne paski robiąc
przerwy pomiędzy.
3.
Następnie nożem na cieście robimy nacięcia z góry na dół tak jak
byśmy już kroili roladę. Tak powstają wzorki na cieście
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30-35
minut.
4.
Po upieczeniu gorące ciasto odwracamy na deskę na ściereczkę zdejmujemy ostrożnie papier i zwijamy ciasno w roladę jabłkami do srodka.
Studzimy zawiniętą w ściereczkę.
5.
Polecam !!!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze