Rogaliki z owocowym wnętrzem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruche rogaliki z jabłkowo - pomarańczowym nadzieniem świetnie pasują do popołudniowej herbatki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
    1/4 szklanki cukru
    70 g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder
    1 pomarańcza
    2 jabłka
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki z owocowym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wyrobienia ciasta, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i siekamy nożem na drobne kawałki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto należy schłodzić około godziny w lodówce, owinięte folią aluminiową. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka i pomarańcze obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy aż jabłka zmiękną. Posypujemy cynamonem i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy każdą z nich na kształt koła. Koło dzielimy na trójkąciki i na każdy nakładamy łyżeczkę farszu owocowego a następnie zwijamy i formujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Nadzienie możemy również zrobić z twardej marmolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować