Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

4.48 (201 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo szybkie do zrobienia i naprawdę pyszne rogaliki. Bez wyrastania, bez czekania. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy i od razu zawijamy rogaliki. Przed pieczeniem, smarujemy słodkim białkiem. Dzięki temu, nie trzeba już rogalików lukrować, ani posypywać cukrem pudrem po upieczeniu. Spróbujcie koniecznie :)
Z podanych składników wyszło mi 36 sztuk, małych rogalików.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie suchych drożdży (7g.)
    200 g. masła, lub margaryny
    1 jajko ( żółtko i białko osobno)
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki ciepłego mleka

    Dodatkowo:
    3 łyżki cukru pudru, do białka
    1,5 tabliczki czekolady (u mnie mleczna i biała)
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą 1. Masło, cukier puder i żółtko, włożyć do miski.
    Utrzeć mikserem. (Białko wbić do miseczki, będzie do smarowania rogali)
    Następnie wsypać mąkę, drożdże i wlać mleko. Wyrobić mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę,
    podsypaną mąką. Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto,
    podzielić na trzy części.
    Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką.
  • Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą 2. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8,
    wtedy rogaliki będą większe.
    Na każdym trójkącie, przy szerszym brzegu, ułożyć kostkę czekolady.
  • Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą 3. Zawinąć w rogalik. Gotowe rogaliki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Do odłożonego wcześniej białka, dodać 3 łyżki cukru pudru. Wymieszać.
    Posmarować rogaliki. Dzięki temu, nie trzeba już robić lukru, ani posypywać,
    cukrem pudrem, po upieczeniu.
  • Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą 4. Rogaliki, piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować