Rogaliki "Palce lizać"

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pieczenie i gotowanie to moja pasja. Te rogaliki to coś pysznego!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 5 dag świeżych drożdży
    szklanka kwaśnej śmietany 18%
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    1/2 kostki margaryny
    2 jajka
    3 szklanki mąki
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki "palce lizać" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem w miseczce i odstawić na chwilę. Dodać mąkę, śmietanę, margarynę, cukier waniliowy i jajka. Zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na godz.

    Po godz. podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować każdą część na okrąg o grubości ok. pół centymetra i podzielić na 8 trójkątnych kawałków. Ułożyć łyżeczką marmoladę, zawinąć ciasto, tak aby utworzył się rogalik. Piec ok. 15-20 min. w temp. 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować