Rogaliki krucho-drożdżowe

4.5 (195 ocen)

Dzieci uwielbiają je również z nutallą.

Składniki:

  • 70 dag mąki
    kostka margaryny
    5 dag drożdży
    0,5 szkl. mleka
    jajo
    żółtko
    3 łyżki śmietany 12%
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn, (drożdże, cukier, ciepłe mleko i 30 dag mąki) odstawić na chwilę aż zacznie rosnąć.
    Jajo, żółtko i śmietanę roztrzepać i dodać do gotowego zaczynu, wsypać resztę mąki i wlać roztopioną margarynę, następnie wszystko razem zarobić. Gotowe ciasto włożyć do szczelnego woreczka foliowego, dokładnie zawiązać i włożyć na godzinę do zimnej wody.
    Ciasto podzielić na cztery części, rozwałkować na koło i każdą część podzielić na 8 rogalików. Marmoladę położyć na szerszą stronę i zawijać, gotowe rogaliki posmarować pozostałym białkiem i piec w 180o C przez 18min.

Porady

Rogaliki najlepiej smakują następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować