Rogaliki drożdżowe

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Małe co nieco do popołudniowej herbatki

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
    40g drożdży
    1 łyżka cukru
    4 żółtka
    0,5 szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy
    0,5 kostki rozpuszczonego masła
    3 i 1/4 szklanki mąki
    jajko do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn z drożdży:
    Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 1/4 szklanki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

    Ciasto:
    Ubić na puszytą masę jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przesiać mąkę, dodać zaczyn z drożdży, masę z jajek oraz masło. Wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podzielić na równe części, rozwałkować na kształt koła z którego należy wyciąć 8 trójkątów. Posmarować marmoladą, zwijać rogaliki, posmarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Jeśli wyrabiane ciasto będzie za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste - ciepłego mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować