Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn z drożdży:
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 1/4 szklanki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
Ubić na puszytą masę jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przesiać mąkę, dodać zaczyn z drożdży, masę z jajek oraz masło. Wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podzielić na równe części, rozwałkować na kształt koła z którego należy wyciąć 8 trójkątów. Posmarować marmoladą, zwijać rogaliki, posmarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Porady
Jeśli wyrabiane ciasto będzie za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste - ciepłego mleka.
Komentarze