Rogaliki Drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

kolejna wersja rogalików

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    5 dag drożdży
    7 dag margaryny
    1/4 szklanki cukru kryształu
    1 szklanka mleka
    2-3 żółtka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać 1 łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki.
    Dokładnie wymieszać rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
    Przesianą mąkę wsypać do naczynia.
    Margarynę roztopić i pozostawić to wystygnięcia.
    Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru.
    Do mąki dodajemy : rozczyn, sól i żółtka (wyrabiamy ciasto) gdy będzie odstawać od ręki dodajemy
    przestudzoną margarynę, i nadal wyrabiamy (jeśli ciasto wydaje sie nam rzadkie można dodać jeszcze troszkę mąki)
    Ciasto wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od reki.
    Po wyrobieniu pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia (powinno nam podwoić objętość)
    Każdą część kolejno rozwałkować na koło. Podzielić na 8 trójkątów. Nadziewać marmoladą.
    Piec w temp. 170 st. około 20min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować