Racuchy z kwiatów akacji - kwiaty akacji w cieście

4.47 (193 ocen)

  • 20 min

Smak dzieciństwa, przynajmniej mój, pamiętam jak zbierałyśmy je z Mamą, a Wy pamiętacie kwiaty akacji w cieście?. Nieodzownie kojarzą mi się z nadchodzącym latem i zbliżającymi się wakacjami. Pyszne lekko słodkawe kwiaty z wyczuwalnym posmakiem miodu lub też nektaru. Jeśli chcecie się rozkoszować ak

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:


    1/2 l mleka
    Mąka krupczatka i pszenna ok. 40 dag z przewagą pszennej
    Sól
    3 łyżki oliwy
    1-2 jajka

    Miksujemy, mąkę sypiemy tyle ile zabierze mleko, aby wyszła konsystencja lekko lejąca

    Dodatkowo:

    - świeże kwiaty akacji.
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Racuchy z kwiatów akacji - kwiaty akacji w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy zrobić ciasto naleśnikowe, zanurzać kwiatostany trzymając za ogonek. Smażymy na oleju na złoty kolor, odsączamy na ręczniku kuchennym, oprószamy cukrem pudrem i gotowe!.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować