Pyszny torcik czekoladowy z serkiem mascarpone

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny każdemu się uda ;)

Składniki:

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki gorzkiego kakao
    pół czekolady deserowej

    KREM MASCARPONE
    50 dag serka mascarpone
    30 dag śmietany kremówki 36%
    10 dag cukru pudru

    MASA BRZOSKWINIOWA
    1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
    24 dag konfitury brzoskwiniowej

    NASĄCZENIE
    5 łyżek syropu brzoskwiniowego z puszki
    2 łyżki soku z cytryny
    8 łyżek herbaty bardzo czarnej

    DEKORACJA
    brzoskwinie, kakao , czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszny torcik czekoladowy z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia .Żółtka oddzielić od białek. Czekoladę deserową zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i przesiać 2 razy przez sitko. Do mąki dodać startą czekoladę i wymieszać.

    Białka ubić na sztywna piane. dodać cukier i dalej ubijać , dodawać po żółtku ubijać.Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z kakao i czekoladą tak aby nie zniszczyć ubitej piany. Na koniec całość delikatnie przemieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy. piec 45 minut w 170-180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 krążki.
  • 2. NASĄCZENIE:
    W szklance wymieszać wszystkie składniki. Mocno nasączać krążki.

    KREM MASCARPONE:
    Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia się składników.

    MASA BRZOSKWINIOWA:
    brzoskwiń wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Konfiturę z brzoskwiń zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać.

  • 3. PRZEKŁADANIE:
    Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć 1/2 masy brzoskwiniowej, potem na masę wyłożyć 1/3 kremu mascarpone, przykryć drugim nasączonym krążkiem i czynność powtórzyć (1/2 masy brzoskwiniowej i 1/3 kremu mascarpone). Przykryć trzecim krążkiem, wyłożyć pozostałą cześć kremu mascarpone na wierzch oraz na boki.Wierzch udekorować wg własnego uznania. Gotowy schłodzić najlepiej na 8 godzin przed podaniem.

Porady

Do nasączenie można dodać również alkohol. Gotowy schłodzić najlepiej na 8 godzin przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować