Pyszny torcik czekoladowy z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia .Żółtka oddzielić od białek. Czekoladę deserową zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i przesiać 2 razy przez sitko. Do mąki dodać startą czekoladę i wymieszać.
Białka ubić na sztywna piane. dodać cukier i dalej ubijać , dodawać po żółtku ubijać.Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z kakao i czekoladą tak aby nie zniszczyć ubitej piany. Na koniec całość delikatnie przemieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy. piec 45 minut w 170-180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 krążki.
2.NASĄCZENIE:
W szklance wymieszać wszystkie składniki. Mocno nasączać krążki.
KREM MASCARPONE:
Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia się składników.
MASA BRZOSKWINIOWA:
brzoskwiń wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Konfiturę z brzoskwiń zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać.
3.PRZEKŁADANIE:
Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć 1/2 masy brzoskwiniowej, potem na masę wyłożyć 1/3 kremu mascarpone, przykryć drugim nasączonym krążkiem i czynność powtórzyć (1/2 masy brzoskwiniowej i 1/3 kremu mascarpone). Przykryć trzecim krążkiem, wyłożyć pozostałą cześć kremu mascarpone na wierzch oraz na boki.Wierzch udekorować wg własnego uznania. Gotowy schłodzić najlepiej na 8 godzin przed podaniem.
Porady
Do nasączenie można dodać również alkohol. Gotowy schłodzić najlepiej na 8 godzin przed podaniem.
Komentarze