Pyszny deser jabłkowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać cienko ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i drobno pokroić w kosteczkę do garnka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do rozgotowania jabłek, zdjąć z ognia i od razu wsypać galaretki, wymieszać i wystudzić.
2.Forma okrągła silikonowa 24 cm i keksówka 20 cm z papierem do pieczenia (mała dla męża do pracy), na dnie rozłożyć gęsto biszkopty.
3.Na biszkopty wyłożyć lekko wystudzoną masę jabłkową, wyrównać wierzch i schować do lodówki do stężenia jabłek.
4.Do zimnej śmietany wsypać puder cukier, śmietan fix i mikserem ubijać na sztywno, na koniec wlać barwnik zielony spożywczy i połączyć składniki.
5.Bitą śmietanę rozsmarować na całą na jabłkach, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki.
Komentarze