Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną

4.5 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam takie desery pachnące jabłkami i cynamonem, które najczęściej kojarzą mi się z jesienią. Bo jak jesień to szarlotka, a u mnie taka trochę inna, bo składana w słoiczku, ale tak samo pyszna jak ta pieczona. Co tu dużo pisać...kruszonka pysznie chrupie, jabłka pachną cynamonem, a śmietanka jest słodka i dopełnia całości deseru. Deser oczywiście bardzo Wam polecam. Zapraszam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruszonka:
    10 dag mąki tortowej
    5 dag masła
    5 dag cukru

    Bita śmietana:
    330 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    cynamon mielony według uznania

    Jabłka:
    4 duże jabłka
    cukier do smaku
    cynamon mielony według uznania
    odrobina gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana Kruszonka

Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 słoiczków lub szklanek.
  • 2. Jabłka: Umyte i osuszone jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w średnią kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek, na koniec przyprawiamy do smaku cukrem i cynamonem. Dokładnie studzimy i wykładamy na kruszonkę.
  • 3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na jabłka, na koniec deser posypujemy według uznania mielonym cynamonem.
  • 4. Podanie: Tak przygotowany deser podajemy i smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować