PYSZNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIGDAŁAMI I KOKOSEM

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Najlepsza wersja marchewkowego ciasta jaką miałam okazję jeść i piec:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki wielpzbożowej
    3 duże jajka
    8 dużych marchewek/2 szkl startej marchwi - wychodzi ok pół kg
    1 kostka masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu
    1/3 szkl migdałów w płatkach
    1/3 szkl kokosu
    1 szkl cukru brązowego
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Pyszne ciasto marchewkowe z migdałami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
  • 2. Marchew obierz i zetrzyj drobno na tarce.
  • 3. Jajka ubij mikserem, dodaj cukier miksuj na puszystą masę.
  • 4. Dodaj mąkę, proszek, sodę i cynamon i dobrze wymieszaj. Dolej wystudzone masło i marchew oraz migdały i kokos. Wszystkie składniki dokładnie połącz.
  • 5. Przelej do wyłożonej papierem formy i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 45min.
  • 6. Podawaj wystudzone i posypane cukrem pudrem i migdałami.

Porady

Jeśli nie przepadasz za kokosem / migdałami możesz je pominąć. Uzupełnij jednak brak tych składników połową mąki np. 1/3 szkl wiórków kokosowych to ok 3-4 łyżek mąki - dodaj więc w to miejsce 2 łyżki mąki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Marchewka Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować