Ciasto marchewkowe z żurawiną i migdałami

0 (0 ocen)

Wspaniały zapach i delikatny smak tego ciasta skuszą każdego łasucha.

Składniki:

  • 65 dag marchewki
    2 szkl maki + 1 łyżka
    1 szkl oleju
    4 jajka
    1,5 szkl cukru
    2 łyżki cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody
    1,5 szkl suszonej żurawiny

    Masa:
    1 masło w temp pokojowej
    1 serek naturalny 150g w temp. pokojowej
    5-6 łyżek cukru pudru
    2 garści mielonych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Ciasto marchewkowe z żurawiną i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew umyć, obrać i połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a połowę na drobnych. Odcisnąć. Po odciśnięciu powinniśmy otrzymać ok 2 szkl marchewki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Jajka utrzeć na puch z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać na przemian po trochę mąki i oleju. Gdy składniki będą połączone, partiami wmieszać startą marchewkę. Na koniec dodać żurawinę wymieszaną z łyżką mąki.
  • 2. Ciasto wylać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Piec ok 35 minut w temperaturze 170 stopni (do tzw suchego patyczka). Ostudzić.
  • 3. Masa: masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać serek i ucierać do czasu połączenia się składników. Wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać migdałami. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Migdały Serek Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować