Cappucino

4.5 (167 ocen)

  • 3 min

To ciasto piekę na wyjatkowe okazje. Wszyscy je uwialbiają, a w szczególnosci mój mąż.

  • 3 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -8 jaj
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 budyń śmietankowy (z cukrem)

    Krem:
    - 1 dobra margaryna
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 2 szklanki mleka w proszku (mleko pełnotłuste)
    - 3 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)

    Nasączenie:
    - 3 niepełne szklanki wody gotowanej
    - 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
    - 8 łyżek cappuccino czekoladowego

    Ponadto:
    - 1 paczka biszkoptów okrągłych
    - 1/2l śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt.
    Na krem trzeba zmiksować margarynę na pulchną masę, dodać do niej cukier puder. Cały czas miksując dodać mleko w proszku, serki. Wszystko razem utrzeć na krem.
    Na nasączenie rozpuszczamy ze sobą wszystkie składniki i studzimy.

    Biszkopt przekrajamy na pół i układamy koleino:
    1) biszkopt (1 częśc) nasączona 1/3 pączu
    2) Na biszkopt ½ kremu
    3) Następnie nasączone biszkopty
    4) Druga połowa kremu
    5) Biszkopt nasączony
    6) Na to wszystko nakładamy ubitą śmietanę i posypujemy kakao lub startą czekoladą.
    Najlepiej jak ciasto „leżakuje” noc w lodówce.
    To ciasto robię na specjalne okazje, wszyscy je uwielbiają. Mleko w proszku nadaje mu inny, ciekawy smak.

Porady

RADA: Aby krem się nie zważył radzę ucierać go na parze. Trzeba robić krem w cienkim metalowym garnku, który stawiamy na drugim, z wrzącą wodą i miksować mikserem na szybkich obrotach. Wtedy krem wychodzi idealny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować