PYSZNA PIZZA NA OSTRO

  • wyświetlono: 521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pizzę robię już od bardzo długiego czasu, jednak dopiero niedawno udało mi się znaleźć idealny przepis na pyszne ciasto :)

44262508_250283372311484_5660960856851087360_n
  • 90min

Składniki

CIASTO:
25g świeżych drożdży,
szklanka ciepłej wody,
3 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta),
pół łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
łyżka oliwy.

FARSZ:
15 dkg małego salami,
zielona i czerwona papryczka peperoni,
2 większe pomidory,
4 małe cebule,
pół czerwonej papryki,
40 dkg sera żółtego,
10 oliwek,
koncentrat pomidorowy,
oregano,
bazylia,
majeranek,
sól.

Sposób przygotowania przepisu:

PYSZNA PIZZA NA OSTRO

  • 1. Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i połowę szklanki ciepłej wody. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.

    W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto.

    Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę.

    Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki i blatu, kilka razy rzucam je na blat.

    Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.

    Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!).
  • 2. Papryczki peperoni oczyszczam z gniazd nasiennych, następnie kroję w cieńkie plasterki.

    Ze sparzonych wcześniej pomidorów zdejmuję skórkę i kroję w półplasterki.

    Cebule kroję w cieńkie plasterki, oliwki w krążki.

    Ser żółty ścieram wg własnych upodobań na grubszych lub cieńszych oczkach.

    Połowę papryki oczyszczam z nasion i kroję w cieniutkie paski.

    Połowę koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą i pozostałymi przyprawami wedle upodobań.

    Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem i wysmarowanej oliwą, następnie smaruję je przygotowanym sosem.

    Zaczynam rozkładać składniki: salami, papryka, peperoni, cebula, pomidory, oliwki, szczyptę soli, nieco oregano i bazylii, a na koniec żółty ser.

    Pizzę pieczę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).

Porady

Pizza jest upieczona, kiedy wierzch się zrobi się złoty.
Smakuje pysznie z sosem czosnkowym, najlepiej domowej roboty :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadpizzapeperoni

Komentarze

Podobne przepisy

pizza pyszny brzeg

Dodane przez: Russkaya

Pizza "Pyszny brzeg"

Zawijając w brzeg ciasta parówkę...

Pizza na ziemniaczanym cieście

Dodane przez: dorota w

Pizza na ziemniaczanym cieście

Pyszna odmiana tradycyjnej pizzy,...

image-0moukvk

Dodane przez: Dianuśka_97

Pyszna pizza babci Stasi

Tą pizzą zainspirowała mnie babcia...

Pizza na tortilli

Dodane przez: czarrna

Pizza na tortilli

Przekąska a'la pizza

Pizza na kukurydzianym spodzie

Dodane przez: benka

Pizza na kukurydzianym spodzie

Część mąki pszennej zastąpiłam...

Ostra pizza z kurczakiem i kabanosami

Dodane przez: joanna30

Ostra pizza z kurczakiem i kabanosami

Od czasu do czasu lubię zjeść takie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE