1.Wyrabiamy ciasto. Najpierw rozrabiamy drożdże w odrobinie ciepłego mleka, następnie zalewamy przesianą do miski mąkę pozostałym ciepłym mlekiem, dodajemy rozrobione drożdże, sól i cukier. Zagniatamy na ciasto, które będzie odchodziło gładko od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
2.Pomidory zaparzamy i obieramy ze skórki, kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy do nich wyciśnięty czosnek i przyprawę kuchni włoskiej. Mieszamy ugniatając pomidory. Odstawiamy.
3.Pieczarki myjemy i siekamy. Cebulę ( 1 szt) obieramy i kroimy na pół krążki. Podsmażamy na patelni do uzyskania miękkości razem z pieczarkami i przyprawą kebab-gyros oraz Delikatem. Odstawiamy.
4.Ciasto rozwałkowujemy, formujemy okrąg i zaginamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy pomidorami a następnie pieczarkami. Na tym układamy trochę tartego sera, wędlinę, pozostałą cebule pociętą w talarki i posypujemy obficie pozostałym serem. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Komentarze