Pyszna lokomotywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt; białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli na sztywną masę, wsypujemy cukier, żółtka i olej, mieszamy,następnie dodajemy przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek delikatnie mieszamy, dzielimy na 2 części. Ciasto wylewamy na prostokątna formę i pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.
2.Przełożenie ciasta; krem przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, smarujemy biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem, wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Następnie przekrawamy na pół tak aby powstały dwa wąskie prostokąty, Jeden prostokąt przekrawamy jeszcze na 2 części (1/3 i 2/3 długości), składamy lokomotywę.
3.Polewa; żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, margarynę podgrzewamy, dodajemy cukier puder, kakao, nie dopuszczamy do wrzenia, odstawiamy na bok aby masa uzyskała letnią temperaturę, następnie dodajemy kwaśną śmietanę, dokładnie mieszamy. Przygotowaną polewa pokrywamy tort.
4.Dekorujemy według własnego uznania, ja na kółka użyłam biszkoptów, a na komin świąteczny dzwonek z czekolady.
Porady
Tort można pokryć masą plastyczną lub udekorować kremem.
Komentarze