PUSZYSTE TIRAMISU

0 (0 ocen)

Mimo że jest to przepis bez śmietany w kremie to jest wyjątkowo pyszne. Każdy z moich znajomych robi ten deser z tego przepisu

Składniki:

  • 30 dag podłużnych biszkoptów
    Poncz:
    łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    szczypta kardamonu
    łyżeczka cukru waniliowego
    4 łyżki rumu najlepiej amaretto
    Krem
    2 jaja
    10 dag cukru pudru
    łyżeczka aromatu waniliowego
    50 dag serka mascarpone
    4łyzki czekolady w proszku
    Łyżka żelatyny
    ¼ szklanka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Tiramisu

Puszyste tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalać ¼ szklani gorącej wody, dodać kardamon cukier waniliowy, ostudzić wymieszać z alkoholem. ubić na parze żółtka z cukrem i aromatem waniliowym aż masa będzie gęsta i jasna. Ostudzić mieszając od czasu do czasu aby nie zrobił się kożuch. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z ostudzoną żelatyną. Zimną masę jajeczną wymieszać z serkiem mascarpone czekoladą w proszku a następnie bardzo delikatnie z pianą z białek i żelatyną. Wstawić do lodówki aby lekko stężał. W foremce 25 cm ułożyć nasączone ponczem biszkopty i rozsmarować połowę kremu, na to znów biszkopty i reszta kremu. Wierzch posypać kakao i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować