Puszyste tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę zalać ¼ szklani gorącej wody, dodać kardamon cukier waniliowy, ostudzić wymieszać z alkoholem. ubić na parze żółtka z cukrem i aromatem waniliowym aż masa będzie gęsta i jasna. Ostudzić mieszając od czasu do czasu aby nie zrobił się kożuch. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z ostudzoną żelatyną. Zimną masę jajeczną wymieszać z serkiem mascarpone czekoladą w proszku a następnie bardzo delikatnie z pianą z białek i żelatyną. Wstawić do lodówki aby lekko stężał. W foremce 25 cm ułożyć nasączone ponczem biszkopty i rozsmarować połowę kremu, na to znów biszkopty i reszta kremu. Wierzch posypać kakao i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Komentarze