Ptysie z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 195 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj pierwszy raz przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zabrać za ciasto ptysiowe, myślałam że jest trudne,ale jest to łatwiejsze jak myślałam i powiem że nie ma się co bać. Moje 1 ptysie może wyszły nie najlepiej ale za to bardzo smaczne.

20160506_142345
  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

mąki pszenna 400 g,
woda niegazowana 500 ml,
masło 200 g,
jajka 6 szt,
sól duża szczypta,
kremówka 30 % 600 ml,
cukier puder 3 łyżki,
śmietan fix 3 op,
dodatkowo;
cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania przepisu:

Ptysie z bitą śmietaną

  • Ptysie z bitą śmietaną1. W garnku o grubszym dnie gotujemy wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli.
    Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników.
    Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek.
    Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
    Następnie wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne, pamiętając o tym że kolejne jako wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
    Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką.
    Następnie wyciskamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.
    Jeżeli chcemy mini ptysie wyciskamy porcje ciasta w wielkości dużego orzecha włoskiego, (pamiętajmy o odstępach pomiędzy porcjami ciasta).

    Przygotowujemy śmietanę;
    Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem.
    Pod koniec dodajemy śmietan fix.
    Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Rada;
(jeżeli lubimy mocniej sztywną śmietanę to na koniec możemy dodać rozpuszczoną letnią żelatynę),
ptysie możemy nadziewać masą budyniową lub ulubionym kremem itp,
jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkaDeserptysiemąkaśmietan fixmasłocukier puderSzczypta soliwoda niegazowanabita śmietan

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodzianki

Dodane przez: liliwkuchni

Jagodzianki z bitą śmietaną i mascarpone

Przepyszne lekkie drożdżówki na...

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i dżemem

Dodane przez: Andzia Pichci

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i dżemem

Proste do wykonania omleciki biszkoptowe...

Półfrancuskie kwadraty z bitą śmietaną i truskawkami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Półfrancuskie kwadraty z bitą śmietaną i...

Zapraszam na bardzo pyszne półfrancuskie...

Serducho walentynkowe z bitą śmietaną i truskawkami

Dodane przez: ewaeu

Serducho walentynkowe z bitą śmietaną i truskawkami

Delikatne, kruche ciasto ptysiowe,...

Mini eklerki z bitą śmietaną

Dodane przez: Di bloguje

Mini eklerki z bitą śmietaną

Domowe eklerki nie mają sobie równych....

Ptysie z kremem

Dodane przez: ankad21

Ptysie z kremem

Pyszne chrupiące ptysie z niesamowicie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE