Ptysie oreo

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby

mocno wyczuwalny smak ciasteczek

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    320 gram ciastek oreo
    250 gram masła
    2 szklanki wody
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    7 jajek
    szczypta soli

    KREM

    300 gram serka homogenizowanego waniliowego
    krem z ciasteczek oreo
    1/4 szklanki wrzącej wody
    2 łyżeczki żelatyny

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ptysie

Ptysie oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Masło i wodę przełożyć do garnka. Zagotować. Z ciastek oreo oddzielić krem. Ciastka przełożyć do malaksera i zmiksować na proszek. Mąkę wymieszać z proszkiem ciasteczkowym i solą. Wsypać do rozpuszczonego masła z wodą i energicznie razem wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Do zimnej masy wbijać po 1 jajku dokładnie mieszając.
    Masę przełożyć do dekoratora cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać okrągłe ptysie na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C. Po upieczeniu ostudzić.

    KREM

    Żelatynę dokładnie wymieszać z wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia.
    Serek homogenizowany wymieszać z kremem z ciastek oreo. Dodać rozpuszczoną (ale tężejącą) żelatynę. Dokładnie wymieszać.
    Krem przełożyć do dekoratora cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
    Na wcześniej upieczonego ptysia wyciskać porcję kremu. Przykryć drugim ptysiem. Na wierzchu można posypać cukrem pudrem.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować