Masło i wodę przełożyć do garnka. Zagotować. Z ciastek oreo oddzielić krem. Ciastka przełożyć do malaksera i zmiksować na proszek. Mąkę wymieszać z proszkiem ciasteczkowym i solą. Wsypać do rozpuszczonego masła z wodą i energicznie razem wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do zimnej masy wbijać po 1 jajku dokładnie mieszając.
Masę przełożyć do dekoratora cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać okrągłe ptysie na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C. Po upieczeniu ostudzić.
KREM
Żelatynę dokładnie wymieszać z wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia.
Serek homogenizowany wymieszać z kremem z ciastek oreo. Dodać rozpuszczoną (ale tężejącą) żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Krem przełożyć do dekoratora cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Na wcześniej upieczonego ptysia wyciskać porcję kremu. Przykryć drugim ptysiem. Na wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze