Ogólnie nie przepadam za drobiem, ale dla indyka robię wyjątek, bo każda jego część inaczej smakuje , a udziec jest nieco ciemniejszy, bardziej wyrazisty i to lubię w mięsie :)
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
400 g mięsa udźca indyka (bez skóry i kości)
400 g białych pieczarek
1 cebula
1 duża marchewka
1 pietruszka
pęczek świeżego tymianku
1 lampka białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
liść laurowy
ziele angielskie
1 strąk chili
sol, pieprz
Potrawka z udźca indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle przesmażamy pokrojone mięso, następnie dodajemy cebulę i pokrojoną marchewkę wraz z pietruszką - dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy wino i pokrojone pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie i na wierzch pęczek tymianku. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 15 minut - pieczarki wypuszczają dużo wody, dlatego nie dolewamy, tylko odparowujemy płyn. Na koniec wyławiamy tymianek, doprawiamy do smaku. Ja podałam razem z kaszą jaglaną, ale ta potrawka jest delikatna i pełna warzyw, dzięki którym może stanowić samodzielne danie
Komentarze