Potrawka z udźca indyka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Ogólnie nie przepadam za drobiem, ale dla indyka robię wyjątek, bo każda jego część inaczej smakuje , a udziec jest nieco ciemniejszy, bardziej wyrazisty i to lubię w mięsie :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g mięsa udźca indyka (bez skóry i kości)
    400 g białych pieczarek
    1 cebula
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    pęczek świeżego tymianku
    1 lampka białego wytrawnego wina
    2 łyżki masła
    liść laurowy
    ziele angielskie
    1 strąk chili
    sol, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z udźca indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle przesmażamy pokrojone mięso, następnie dodajemy cebulę i pokrojoną marchewkę wraz z pietruszką - dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy wino i pokrojone pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie i na wierzch pęczek tymianku. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 15 minut - pieczarki wypuszczają dużo wody, dlatego nie dolewamy, tylko odparowujemy płyn. Na koniec wyławiamy tymianek, doprawiamy do smaku. Ja podałam razem z kaszą jaglaną, ale ta potrawka jest delikatna i pełna warzyw, dzięki którym może stanowić samodzielne danie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować