Rolada z udźca indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udziec umyłam,osuszyłam ręcznikiem papierowym,usunęłam kość i skórę. Rozcięłam udziec,tak aby powstał duży płat mięsa. Natarłam go solą i białym pieprzem. Polałam marynatą zrobioną z oleju,rozgniecionego czosnku,ziół prowansalskich i mielonej papryki. Owinęłam naczynie folią spożywczą i włożyłam na kilka godzin do lodówki.
2.Na zamarynowane mięso rozłożyłam plastry pieczarek,zwinęłam roladę i spięłam ją w kilku miejscach wykałaczkami. Roladę włożyłam do rękawa do pieczenia,polałam resztą marynaty,rękaw szczelnie zapięłam klipsami. Piekłam 60 minut w temp. 200 stopni.
3.Po upieczeniu pozostawiłam roladę do wystygnięcia. Zimną pokroiłam w plastry.
Komentarze