Rolada z udźca indyka

4.49 (201 ocen)

Roladę możemy podać na niedzielny lub na zimno pokrojoną w plastry do pieczywa.

Składniki:

  • udziec z indyka ok. 1,5 kg

    200 g pieczarek pokrojonych w plastry i zblanszowanych

    150 ml oleju rzepakowego

    4 ząbki czosnku

    sól morska gruboziarnista z młynka

    biały pieprz świeżo mielony

    zioła prowansalskie suszone

    papryka ostra mielona

Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Rolada z udźca indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec umyłam,osuszyłam ręcznikiem papierowym,usunęłam kość i skórę. Rozcięłam udziec,tak aby powstał duży płat mięsa. Natarłam go solą i białym pieprzem. Polałam marynatą zrobioną z oleju,rozgniecionego czosnku,ziół prowansalskich i mielonej papryki. Owinęłam naczynie folią spożywczą i włożyłam na kilka godzin do lodówki.
  • 2. Na zamarynowane mięso rozłożyłam plastry pieczarek,zwinęłam roladę i spięłam ją w kilku miejscach wykałaczkami. Roladę włożyłam do rękawa do pieczenia,polałam resztą marynaty,rękaw szczelnie zapięłam klipsami. Piekłam 60 minut w temp. 200 stopni.
  • 3. Po upieczeniu pozostawiłam roladę do wystygnięcia. Zimną pokroiłam w plastry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować