Pora na rybę

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna pieczona rybka, w towarzystwie duszonego na masełku pora, z odrobiną ostrości w postaci papryczki chili. Z połączenia przypadkowych składników wyszło wyjątkowo smaczne, ale i cieszące oko danie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Pstrąg tęczowy, masło, cytryna, czosnek, koperek świeży, papryczka chilli, ziemniaki, por, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pora na rybę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg tęczowy z porem 1. Ryba:
    Pstrąga myjemy, osuszamy i nacieramy solą z obu stron, skrapiamy sokiem z cytryny, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie siekamy drobno koperek. Połowę posiekanego koperku łączymy z masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (robiąc masło czosnkowo-ziołowe).
    Rybę wyjmujemy z lodówki i do środka nakładamy masło czosnkowo-ziołowe, posypujemy resztą posiekanego koperku. Wkładamy do pierkarnika (200stopni) na 30minut.
    Kołderka z porów:
    Pory drobno kroimy, smażymy na maśle, przyprawiamy pieprzem, solą. Smażymy kilka minut, aż do miękkości. Pod koniec dorzucamy drobniutko pokrojoną papryczkę chilli i smażymy jeszcze chwilę.
    Podajemy z ugotowanymi ziemniakami (można położyć na nich trochę masła czosnkowo-ziołowego). Całość dekorujemy paseczkami papryczki chilli.

Porady

Nie podawałam ilości czosnku, koperku ani papryczki chilli, gdyż każdy musi dopasować ich ilość do swojego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sałatka

To może cię zainteresować