Popcorn w czekoladzie z orzechami

4.5 (173 ocen)

  • 10 min

Deser na szybko, bez pieczenia, uwielbiają go nie tylko dzieci.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ziaren kukurydzy, (można zastąpić gotowym popcornem, najlepiej nie solonym i nie maślanym)

    50 g pokruszonych orzechów

    20 g pokruszonej czekolady ( np. z nadzieniem toffi)

    100 g mlecznej czekolady lub nutelli
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Popcorn w czekoladzie z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno garnka wlać olej, wsypać ziarna kukurydzy i przykryć pokrywką. Po chwili podgrzewania oleju, kiedy pojawi się charakterystyczny hałas we wnętrzu garnka, będący efektem otwierania się ziarenek, należy odczekać, aż stanie się on słabszy, a następnie zdjąć naczynie z gazu.

  • 2. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali i polać nią popcorn. Dosypać pokruszone orzechy.
  • 3. Wymieszać i pozostawić na ok 15 min, aż czekolada stwardnieje.

  • 4. Podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczek i podawać.

Porady

Można przełożyć do pojemnika i zjeść w przeciągu 3 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Popcorn Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować