Pomarańczowo-rozmarynowa wódka zimowa

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie rozmarynu i pomarańczy w wódce może wydać się nieco zaskakujące, ale tworzy to naprawdę ciekawą w smaku całość, warto zrobić i skosztować, polecam

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 nieduża gałązka rozmarynu
    Skórka z ¼ pomarańczy
    Sok z 1 pomarańczy
    1-2 łyżki cukru
    1 szklanka spirytusu
    2/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Wódki

Pomarańczowo-rozmarynowa wódka zimowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmaryn i skórkę z pomarańczy wkładamy do słoika zalewamy spirytusem i odstawiamy na 12 godzin. Po 12 godzinach przecedzamy spirytus i przecedzony przelewamy z powrotem do słoika.

    Wodę zagotowujemy z cukrem, wyłączamy. Do wody z cukrem dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy- mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Do zimnej wody z cukrem i pomarańczą wlewamy przecedzony wcześniej spirytus – mieszamy i przelewamy wódką do butelki. Odstawiamy na minimum 24 godziny do „przegryzienia”. Najlepiej smakuje mocno schłodzona, na zdrowie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować