Podudzia z kurczaka w musztardzie

4.5 (195 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny sposób na soczyste kawałki kurczaka. Dzięki ostrej musztardzie nabierają wyrazistego smaku. Robię je już od dawna i zawsze wszystkim smakują:-)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podudzia z kurczaka: 4 sztuki
    - musztarda ziarnista: 4 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - przyprawa do kurczaka: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Podudzia z kurczaka w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawę do kurczaka mieszamy z oliwą i tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Pozostawiamy w lodówce na minimum 15min, a najlepiej na około godzinę.
  • 2. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki i dokładnie smarujemy musztardą. Najlepiej użyć troszkę ostrzejszej musztardy z dużą ilością ziaren. Kawałki kurczaka zawijamy wszystkie razem w folię aluminiową i kładziemy na blasze lub w naczyniu do zapiekania.
  • Podudzia z kurczaka w musztardzie 3. Pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni. Około 15 min przed wyciągnięciem odchylamy folię, aby skórka się przypiekła.
  • 4. Warto podawać z młodymi ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Udka z kurczaka Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować