Placek z jabłkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z maki,cukru pudru,margaryny,żółtek i proszku do pieczenia zarobić kruche ciasto i wstawić do lodówki na 1godzinę.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach i usmażyć z 0,5szklanki cukru.Ostudzić.Ciasto wyjąć z lodówki,rozwałkować i wyłożyć na wyścieloną papierem blachę.Ciasto wyłożyć również na boki,żeby jabłka nie wyciekły.Posypać bułką tartą i zmielonymi orzechami lub migdałami.Białka ubić na sztywno z 1 szkl. cukru i szczyptą soli.Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.Pianę rozłożyć na jabłkach i posypać orzechami lub migdałami.Piec 40-45 min.w temp.180stop.C
Komentarze